Αρχική σελίδα » Ανακοινώσεις

Εναρκτήριο Συνέδριο του Έργου REVERT

Εναρκτήριο Συνέδριο του Έργου REVERT: Resilience without Violence, Resistance without Hate, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια (2014-2020) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συντονίζεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Εργαστήριο Ψυχολογίας της Επικοινωνίας και των Μέσων.

Το Έργο υλοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας, την ΑΜΚΕ Συν-Ειρμός, τη συμβουλευτική εταιρία CMT Prooptiki και την ΜΚΟ Almasar.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 8 Μαΐου του 2019 στις 17:00, στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αίθουσα Άλκης Αργυριάδης, Πανεπιστημίου 30.

Στόχος του Έργου είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου της ξενοφοβίας στις δημόσιες συγκοινωνίες βάσει ενός μοντέλου επίλυσης συγκρούσεων και ανάπτυξης ανθεκτικότητας. Οι δράσεις περιλαμβάνουν παρέμβαση σε οδηγούς του ΟΑΣΑ, αλλά και εκτεταμένη επικοινωνιακή καμπάνια που θα προωθεί και θα καλλιεργεί σε όλους τους επιβάτες των ΜΜΜ το αίσθημα της ασφάλειας.

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο και για ΔΩΡΕΑΝ εγγραφή στο συνέδριο: http://www.revertproject.eu/

Πρόγραμμα του συνεδρίου: http://www.revertproject.eu/wp-content/uploads/2019/04/Πρόγραμμα-Συνεδρίου-REVERT.pdf

 

 

 

 

 

2ο διεθνές Συνέδριο «Economic Integration of Refugees in Greece: practices and potentials in education and employability»

Το Εργαστήριο Ψυχολογίας της Επικοινωνίας και των Μέσων (ΕΚΠΑ) και το Ίδρυμα Fundació ACSAR από την Καταλονία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου UNINTEGRA (University leading full and stepwise approach to the integration of refugees) Projecte Unintegra, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου και Μετανάστευσης (AMIF), διοργανώνουν το 2ο διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Economic Integration of Refugees in Greece: practices and potentials in education and employability».

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 19/4/2019, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

Στόχος αυτής της συνάντησης εμπειρογνωμόνων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, την Ισπανία και το Ισραήλ, είναι να μοιραστούν καλές πρακτικές και δυνατότητες σχετικά με την Εκπαίδευση και τον Προσανατολισμό της Απασχολησιμότητας - Εργασίας για την υποστήριξη της οικονομικής ένταξης των προσφύγων στην Ελλάδα, εντός του τρέχοντος και του αναδυόμενου κοινωνικοοικονομικού πλαισίου.

Για δήλωση συμμετοχής πατήστε εδώ.

Για περισσότερα σχετικά με το UNINTEGRA επισκεφθείτε: https://unintegra.usc.es/

 

 

 

 

Εκδήλωση παρουσίασης του app4refs (UNINTEGRA project)

To app4refs είναι μια εφαρμογή για κινητά που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος UNINTEGRA (AMIF, 2017-2019) και στόχο έχει να συνδράμει πρακτικά τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην κοινωνική και πολιτισμική ένταξη και πλοήγησή τους στην πόλη, προσφέροντας έναν οδηγό για τις υπηρεσίες και τις εκδηλώσεις που ενδεχομένως τους αφορούν και τους ενδιαφέρουν.

Η εκδήλωση (launching event) για την παρουσίαση της εφαρμογής app4refs θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 2, 10674 Αθήνα) την Τρίτη, 20 Νοεμβρίου στις 11πμ.

Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και απαιτείται ταυτοποίηση στοιχείων στην είσοδο για τους παρευρισκόμενους.

Παρακαλούμε εάν επιθυμείτε να παραστείτε, να μας στείλετε σχετική επιβεβαίωση στο rtsitsop@media.uoa.gr, έως τις 16 Νοεμβρίου, προκειμένου να συμπεριληφθεί το όνομά σας στη λίστα παρευρισκόμενων που ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

 

 

 

 

 

 

Μάθημα κοινωνικής και επαγγελματικής προετοιμασίας για ενσωμάτωση (integration training course)

Το Εργαστήριο Ψυχολογικών Εφαρμογών και Επικοινωνιακού Σχεδιασμού του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, διοργανώνει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος UNINTEGRA "University leading full and stepwise approach to the integration of refugees"(AMIF, κωδικός 14505) ένα μάθημα κοινωνικής και επαγγελματικής προετοιμασίας για ενσωμάτωση (integration training course) διάρκειας 1 μήνα (από 26 Νοεμβρίου 2018 έως 21 Δεκεμβρίου 2018), το οποίο απευθύνεται σε 10 πρόσφυγες νεαρής ηλικίας (18-35 ετών) που επιθυμούν να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα.

Το μάθημα παρέχει συνολικά 80 ώρες διδασκαλίας μοιρασμένες σε 3 αντικείμενα: α) 40ώρες εξοικείωση με την ελληνική γλώσσα, β) 20 ώρες ψυχοκοινωνική ενσωμάτωση και γ) 20 ώρες προετοιμασία για αναζήτηση επαγγελματικών και εκπαιδευτικών ευκαιριών.

Είναι ΔΩΡΕΑΝ και θα δοθεί στον κάθε συμμετέχοντα Βεβαίωση Παρακολούθησης από το Εργαστήριο, καθώς και μια μηνιαία κάρτα ΜΜΜ για τη μετακίνησή του στην Αθήνα.

Οι παραδόσεις των μαθημάτων θα γίνονται Δευτέρα έως Παρασκευή πρωινές ώρες (10πμ-3μμ), στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ στη Σοφοκλέους 1 (αιθ. 301) σε συνεργασία με το Διδασκαλείο Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ και με ΕΔΙΠ διδάσκοντες του Τμήματος.

Καλούνται από το Πρόγραμμα να παρακολουθήσουν το μάθημα αυτό 10 άτομα, η επιλογή των οποίων ορίζεται να γίνει με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

1. Να είναι νέοι πρόσφυγες, κατά προτίμηση γυναίκες

2. Να επιθυμούν να σπουδάσουν ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους ή να εργαστούν στην Ελλάδα

3. Να γνωρίζουν αγγλικά (ώστε να είναι σε θέση να παρακολουθήσουν το μάθημα)

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στο μάθημα έως τις 5/11/18 στέλνοντας e-mail (και ενδεχομένως CV) στο patgeraki@media.uoa.gr.

 

Διεθνές συνέδριο: Κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων: καινοτόμα εργαλεία και βέλτιστες πρακτικές

Το Εργαστήριο Ψυχολογικών Εφαρμογών και Επικοινωνιακού Σχεδιασμού του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το Ίδρυμα ACSAR από την Καταλονία, διοργάνωσαν, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος UNINTEGRA (AMIF), διήμερο διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων:  καινοτόμα εργαλεία και βέλτιστες πρακτικές».

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, που έλαβε χώρα στις 14 και 15 Ιουνίου στο Αμφιθέατρο Αγγελοπούλου (Αριστείδου 11, Αθήνα), εκπρόσωποι από ελληνικά, καταλανικά και άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του Αντιδημάρχου Αθηναίων κ. Παπαγιαννάκη, του εκπροσώπου της κυβέρνησης της Καταλονίας κ. Oriol Amoros, του εκπρόσωπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (UNHCR), καθώς και εκπρόσωποι από πολυάριθμες διεθνείς και ελληνικές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα των προσφύγων στην Ελλάδα, πραγματοποίησαν παρουσιάσεις και μοιράστηκαν με το κοινό οργανωσιακές πρακτικές και πολιτικές παρεμβάσεις σχετικές με θέματα όπως η ψυχοκοινωνική ανάνηψη και η υποστήριξη της ψυχικής υγείας των προσφύγων, η φροντίδα ευάλωτων ομάδων (ασυνόδευτοι ανήλικοι, ΑΜΕΑ, ζητήματα φύλου και ΛΟΑΤKI), η επαγγελματική κατάρτιση και εξειδίκευση των πολιτισμικών διαμεσολαβητών και των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, τοπικές πρωτοβουλίες για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων και λύσεις μέσω ΤΠΕ για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων σε τοπικό επίπεδο. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή παρουσίαση της εφαρμογής για κινητά App4Refs, η οποία απευθύνεται στους πρόσφυγες.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Γιώργος Μοσχόβης και ο Καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ Νικόλας Χρηστάκης. Το συνέδριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 150 συμμετέχοντες.

 

Για περισσότερα σχετικά με το UNINTEGRA επισκεφθείτε https://unintegra.usc.es/