Αρχική σελίδα » Μαθήματα και σεμινάρια » Πρόγραμμα "Κωστής Παλαμάς"

Πρόγραμμα "Κωστής Παλαμάς"

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατάρτισης «Κωστής Παλαμάς: έρευνα, πολιτισμός, γνώσεις» αποτέλεσε σύμπραξη της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους. Τη μεγαλύτερη υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος πραγματοποίησε το ΕΚΠΑ και για το πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκαν πρωτίστως το διδακτικό προσωπικό και οι συνεργάτες των Τμημάτων Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε κατά τα έτη 2014-2015, προσέφερε μέσα από τον διεπιστημονικό χαρακτήρα του τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ακονίζουν τις κρίσιμες και αναλυτικές ικανότητές τους και να αποκτήσουν θεμελιώδεις γνώσεις σχετικά με τις απαιτήσεις της επικοινωνίας στην σύγχρονη πραγματικότητα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είχε διαρθρωθεί σε τρεις θεματικές ενότητες: Πολιτισμός και Επικοινωνία, Δημοσιογραφία και ΜΜΕ, και Εφαρμοσμένη Επικοινωνία.

Οι επωφελούμενοι συμμετέχοντες, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, επέλεγαν σεμιναριακά μαθήματα από τις ενότητες αυτές, τα οποία ανά δυάδα συνιστούν μία διδακτική ενότητα πιστοποίησης. Οι διδάσκοντες του Εργαστήριου Ψυχολογίας της Επικοινωνίας & των Μέσων συμμετείχαν στην θεματική ενότητα «Πολιτισμός και Επικοινωνία» που αποσκοπούσε στην κατάρτιση των επωφελούμενων ομάδων σε θέματα πολιτισμού και ανθρώπινων σχέσεων. Στην ενότητα αυτή μελετήθηκε σε βάθος η τέχνη της επικοινωνίας (από τη διαπροσωπική επικοινωνία έως τη συναισθηματική ζωή των ομάδων και τις συγκρούσεις), καθώς και η τέχνη ως επικοινωνία (τα σύγχρονα και παλαιότερα καλλιτεχνικά ρεύματα, τα οπτικοακουστικά μέσα και οι παραστατικές τέχνες). Στην κατεύθυνση αυτή συνδυάστηκαν η βαθιά θεωρητική γνώση σε θέματα ψυχολογίας, ανθρώπινης επικοινωνίας, η ιστορίας της τέχνης, η θεωρίας και πρακτικής του πολιτισμού με την εξειδικευμένη κατάρτιση στη διαχείριση τόσο των ανθρώπινων πόρων στις ομάδες και τους οργανισμούς όσο και τα πολιτιστικά προϊόντα που παράγουν οι άνθρωποι και καλούνται να διατηρήσουν ως κληρονομιά. Τα σεμιναριακά μαθήματα που διδάχθηκαν από τους διδάσκοντες του Εργαστηρίου Ψυχολογίας της Επικοινωνίας & των Μέσων, κατά τα έτη 2014-2015, ήταν:

 

  • Επικοινωνία, Διαπροσωπικές και Κοινωνικές Σχέσεις, Συγκρούσεις (τρεις κύκλοι επιμόρφωσης)

Διδάσκοντες: Νικόλας Χρηστάκης – Αθηνά Χατζούλη – Μπετίνα Ντάβου

Το σεμιναριακό αυτό μάθημα εισήγαγε τους/τις σπουδαστές/τριες στο πολυεπιστημονικό πεδίο που σχετίζεται με (α) τις διαπροσωπικές και τις κοινωνικές επικοινωνίες και σχέσεις (β) τη συγκρότηση των (ατομικών, κοινωνικών και συλλογικών) ταυτοτήτων, (γ) τις συγκρούσεις σε επίπεδο ενδοπροσωπικό, διαπροσωπικό και συλλογικό και (δ) τη διαχείριση των συγκρούσεων. Οι διδακτικές ενότητες στις οποίες εντάχθηκε το μάθημα ήταν ΜΜΕ και Πολιτισμός, Δημόσιες Σχέσεις, Επικοινωνία, Πολιτισμος και Διαπροσωπικές Σχέσεις, Διαδίκτυο και Διαπροσωπικές Σχέσεις.


  • Έφηβοι και Διαδίκτυο: Ψυχολογικές Διαστάσεις (τρεις κύκλοι επιμόρφωσης)

Διδάσκουσα: Σιδηροπούλου Ανθή

Το σεμιναριακό αυτό μάθημα εντάχθηκε στις διδακτικές ενότητες Διαδίκτυο και Διαπροσωπικές Σχέσεις και Ψηφιακός Πολιτισμός. Επικεντρώθηκε στη χρήση του κυβερνοχώρου από τους εφήβους και πραγματεύτηκε α) τις επιδράσεις της χρήσης αυτής στην ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη, β) την μετατροπή του εαυτού και των σχέσεων στο πλαίσιο της διαμεσολαβημένης επικοινωνίας και εμπειρίας, γ) το ζήτημα του εθισμού στο διαδίκτυο και δ) τον ψυχικό αντίκτυπο που έχει η έκθεση σε βίαιες εικόνες των ΜΜΕ και η ενασχόληση με τα παραδοσιακά και ηλεκτρονικά παιχνίδια.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Κωστής Παλαμάς μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος.