Αρχική σελίδα » Ανθρώπινο Δυναμικό » Ερευνητικοί συνεργάτες

Ανθή Σιδηροπούλου, Διδάκτωρ Επικοινωνίας

Η Ανθή Σιδηροπούλου είναι διδάσκουσα στο Τμήμα ΕΜΜΕ και διδάκτωρ επικοινωνίας. Το θέμα της διδακτορικής της διατριβής ήταν η διερεύνηση της σχέσης των εφήβων με το διαδίκτυο και το ζήτημα του εθισμού, την οποία ολοκλήρωσε το 2014. Σπούδασε κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (2004) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης (2007). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην μελέτη της σχέσης των εφήβων και ενηλίκων με τα νέα τεχνολογικά μέσα και οι επιδράσεις των μέσων αυτών στην ψυχική πραγματικότητα των ατόμων.

Πατρίτσια Γερακοπούλου, Διδάκτωρ Κοινωνικής Ψυχολογίας.

Η Πατρίτσια Γερακοπούλου είναι Διδάκτωρ Κοινωνικής Ψυχολογίας. Από το 2010 διδάσκει το μάθημα “Συγκρούσεις, Ταυτότητες, Πολιτισμός” στο μεταπτυχιακό του ΕΜΜΕ με κατεύθυνση “Συγκρούσεις και Επικοινωνία”. Παράλληλα διδάσκει ως μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) στο μεταπτυχιακό Επιστήμες της Αγωγής. Είναι εξωτερική συνεργάτης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), ενώ συνεργάζεται ως σύμβουλος ποιοτικής έρευνας με την Ιατρική Σχολή Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εταιρείες κοινωνικής & πολιτικής έρευνας και με διεθνείς οργανισμούς (πανεπιστήμια & ερευνητικά κέντρα) στην ανάπτυξη και υλοποίηση ευρωπαϊκών έργων (Erasmus+, Horizon, Interreg, COST κ.α.). Το 2008 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πολύτροπον το βιβλίο της “Παιδιά του Σούπερμαν: αφηγήσεις ζωής φανατικών αναγνωστών κόμικς” βασισμένο στη διδακτορική της διατριβή. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στη μελέτη της ψυχοκοινωνικής ταυτότητας σε σχέση με τη συστηματική πρόσληψη της μαζικής νεανικής κουλτούρας στο πλαίσιο της μετανεωτερικότητας. Το “βλέμμα” της είναι ψυχοκοινωνιολογικό, ψυχαναλυτικό και σημειολογικό. Σε αυτό το πεδίο (αλλά και σε άλλα) έχει δημοσιεύσει ποικίλα κείμενα για διεθνή επιστημονικά περιοδικά και για συλλογικούς τόμους που δημοσιεύτηκαν στην Ελλάδα και στην Αγγλία.

Λίζα Μαυρομαρά, ψυχολόγος

Η Λίζα Μαυρομαρά είναι ψυχολόγος. Σπούδασε ψυχολογία στο University College London (UCL) και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη ψυχική υγεία στο Institute of Psychiatry, Psychology & Neuroscience του King’s College London. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της ολοκλήρωσε δύο πτυχιακές εργασίες που εστιάστηκαν στις διατροφικές διαταραχές. Είναι εθελόντρια ψυχολόγος στο Αιγινήτειο νοσοκομείο στη μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής και διανύει το πρώτο έτος εκπαίδευσης στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία στην Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών. Κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού της έκανε την πρακτική της στο κέντρο ημέρας διατροφικών διαταραχών του South London & Maudsley NHS Foundation Trust στο Λονδίνο. Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια σε δημόσια νοσοκομεία του Λονδίνου σε ποιοτικά και ποσοτικά ερευνητικά προγράμματα κλινικής και κοινωνικής ψυχολογίας και έχει δημοσιεύσει μελέτη στο Psychiatry Research.

Βασιλική Νίκα

Υπεύθυνη του Παρατηρητηρίου για την Αγωγή και Εκπαίδευση στα Μέσα Επικοινωνίας και ερευνητική συνεργάτις του Εργαστηρίου Ψυχολογικών Εφαρμογών και Σχεδιασμού του τμήματος ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και Διδάκτωρ στην Αγωγή και Εκπαίδευση στα Μέσα Επικοινωνίας. Εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση και παράλληλα γράφει και μεταφράζει βιβλία για παιδιά και για εκπαιδευτικούς. Είναι κριτής άρθρων για το ειδικό περιοδικό Comunicar. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τον χώρο της εκπαίδευσης και των μέσων επικοινωνίας και ενημέρωσης.