Αρχική σελίδα » Ανθρώπινο Δυναμικό » Ερευνητικοί συνεργάτες

Αθηνά Μαρούδα – Χατζούλη, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας

Η Αθηνά Μαρούδα-Χατζούλη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχολογίας. Το 2019 αφυπηρέτησε από το Τμήμα Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκληρώνοντας τις βασικές τις σπουδές στην Ψυχολογία, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (MSc) στην Κοινωνική Ψυχολογία στο London School of Economics του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, όπου εκπόνησε και τη διδακτορική της διατριβή (Ph.D.). Είναι ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεύτρια και αναλύτρια ομάδας και διδάσκον μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αναλυτικής Ομαδικής και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας. Το 2001 ίδρυσε το Ινστιτούτο Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης (Ι.Ψ.Α.), στη Λάρισα, όπου είναι Επιστημονική Υπεύθυνη. Τα ερευνητικά και συγγραφικά της ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις.

e-mail: ahatzouli[at]media.uoa[dot]gr

Ανθή Σιδηροπούλου, Διδάκτωρ Επικοινωνίας

Είναι διδάκτωρ του Τμήματος ΕΜΜΕ, ΕΚΠΑ με εξειδίκευση στην ψυχολογία της επικοινωνίας (2014). Το θέμα της διδακτορικής της διατριβής ήταν η διερεύνηση της σχέσης των εφήβων με το διαδίκτυο και το ζήτημα του εθισμού. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (2004) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης, στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Κοινωνική Οργάνωση και Κοινωνική Μεταβολή» (2007). Έχει διδάξει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα τόσο αυτοδύναμα όσο και σε συνδιδασκαλία. Αυτοδύναμα έχει διδάξει το μάθημα «Μεθοδολογία Επικοινωνιακής Έρευνας» και «Ανθρωπιστικές Κρίσεις και ΜΜΕ» στο ΠΜΣ «Δημοσιογραφία και ΜΜΕ σε περίοδο κρίσεων» του Τμήματος Δημοσιογραφίας του Πανεπιστήμιου Frederick Λευκωσίας. Επίσης, διδάσκει το προπτυχιακό σεμινάριο «Παιδί & ΜΜΕ» από το 2017. Είναι συνδιδάσκουσα στο μάθημα «Ποιοτικές Μέθοδοι Έρευνας» στο ΠΜΣ «Επικοινωνία & ΜΜΕ» στην Κατεύθυνση «Επικοινωνία & Συγκρούσεις» και στο «Ποιοτική Προσέγγιση και Μεικτοί Μεθοδολογικοί Σχεδιασμοί» στο ΠΜΣ «Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας και Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης». Έχει υπάρξει ερευνήτρια και συντονίστρια ερευνητικών ομάδων με αρμοδιότητες στην κατάστρωση του ερευνητικού σχεδιασμού, τη συλλογή δεδομένων, την ανάλυση, και την συγγραφή ερευνητικών εκθέσεων και δημοσιεύσεων. Επίσης, χειρίζεται με άνεση διαφορετικούς μεθοδολογικούς σχεδιασμούς (ποσοτικό, ποιοτικό & μεικτό) και έχει εποπτεύσει μεταπτυχιακές και προπτυχιακές εργασίες φοιτητών. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες και έχει δημοσιεύσει κείμενα σχετικά με τις συναισθηματικές, γνωστικές, κοινωνικές επιδράσεις της χρήσης της τεχνολογίας από εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Το δεύτερο εξάμηνο του 2019 θα εκδοθεί το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Ψυχολογικές διεργασίες στην ψηφιακή εποχή: Από το multitasking στην πολυδιεργασία της ύπαρξης» (Αθήνα, Εκδόσεις Παπαζήσης).

e-mail: asidirop[at]media.uoa[dot]gr

Πατρίτσια Γερακοπούλου, Διδάκτωρ Κοινωνικής Ψυχολογίας.

Η Πατρίτσια Γερακοπούλου είναι Διδάκτωρ Κοινωνικής Ψυχολογίας. Από το 2010 διδάσκει το μάθημα “Συγκρούσεις, Ταυτότητες, Πολιτισμός” στο μεταπτυχιακό του ΕΜΜΕ με κατεύθυνση “Συγκρούσεις και Επικοινωνία”. Παράλληλα διδάσκει ως μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) στο μεταπτυχιακό Επιστήμες της Αγωγής. Είναι εξωτερική συνεργάτης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), ενώ συνεργάζεται ως σύμβουλος ποιοτικής έρευνας με την Ιατρική Σχολή Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εταιρείες κοινωνικής & πολιτικής έρευνας και με διεθνείς οργανισμούς (πανεπιστήμια & ερευνητικά κέντρα) στην ανάπτυξη και υλοποίηση ευρωπαϊκών έργων (Erasmus+, Horizon, Interreg, COST κ.α.). Το 2008 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πολύτροπον το βιβλίο της “Παιδιά του Σούπερμαν: αφηγήσεις ζωής φανατικών αναγνωστών κόμικς” βασισμένο στη διδακτορική της διατριβή. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στη μελέτη της ψυχοκοινωνικής ταυτότητας σε σχέση με τη συστηματική πρόσληψη της μαζικής νεανικής κουλτούρας στο πλαίσιο της μετανεωτερικότητας. Το “βλέμμα” της είναι ψυχοκοινωνιολογικό, ψυχαναλυτικό και σημειολογικό. Σε αυτό το πεδίο (αλλά και σε άλλα) έχει δημοσιεύσει ποικίλα κείμενα για διεθνή επιστημονικά περιοδικά και για συλλογικούς τόμους που δημοσιεύτηκαν στην Ελλάδα και στην Αγγλία.

e-mail: patgeraki[at]media.uoa[dot]gr

Λίζα Μαυρομαρά, ψυχολόγος

Η Λίζα Μαυρομαρά είναι ψυχολόγος. Σπούδασε ψυχολογία στο University College London (UCL) και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη ψυχική υγεία στο Institute of Psychiatry, Psychology & Neuroscience του King’s College London. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της ολοκλήρωσε δύο πτυχιακές εργασίες που εστιάστηκαν στις διατροφικές διαταραχές. Είναι εθελόντρια ψυχολόγος στο Αιγινήτειο νοσοκομείο στη μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής και διανύει το πρώτο έτος εκπαίδευσης στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία στην Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών. Κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού της έκανε την πρακτική της στο κέντρο ημέρας διατροφικών διαταραχών του South London & Maudsley NHS Foundation Trust στο Λονδίνο. Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια σε δημόσια νοσοκομεία του Λονδίνου σε ποιοτικά και ποσοτικά ερευνητικά προγράμματα κλινικής και κοινωνικής ψυχολογίας και έχει δημοσιεύσει μελέτη στο Psychiatry Research.

Βασιλική Νίκα

Υπεύθυνη του Παρατηρητηρίου για την Αγωγή και Εκπαίδευση στα Μέσα Επικοινωνίας και ερευνητική συνεργάτις του Εργαστηρίου Ψυχολογικών Εφαρμογών και Σχεδιασμού του τμήματος ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και Διδάκτωρ στην Αγωγή και Εκπαίδευση στα Μέσα Επικοινωνίας. Εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση και παράλληλα γράφει και μεταφράζει βιβλία για παιδιά και για εκπαιδευτικούς. Είναι κριτής άρθρων για το ειδικό περιοδικό Comunicar. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τον χώρο της εκπαίδευσης και των μέσων επικοινωνίας και ενημέρωσης.

Ευδοκία Ντάλη, PhD, Κλινική ψυχολόγος στην Πολεμική Αεροπορία

Η Ευδοκία Ντάλη είναι διδάκτωρ του Τμήματος ΕΜΜΕ. Η διατριβή της εξετάζει το πώς κατασκευάζεται ο εαυτός των εμπειριών απιστίας σε διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης και ποια είναι τα στοιχεία της επικοινωνίας σε αυτές τις ομάδες, που δημιουργούν ένα περιβάλλον εμπερίεξης για τους χρήστες. Είναι απόφοιτη της  ΣΣΑΣ και  από το 2009  εργάζεται  ως αξιωματικός ψυχολόγος  στην Πολεμική Αεροπορία. Σπούδασε στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ και στο Τμήμα ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ και οι μεταπτυχιακές της σπουδές πραγματοποιήθηκαν αρχικά στο πεδίο   της   Αθλητικής   Ψυχολογίας και   έπειτα   στο πεδίο Κλινικής Ψυχολογίας. Στην παρούσα φάση ανήκει  στο επιστημονικό προσωπικό της Ψυχιατρικής  Κλινικής του 251 Γ.Ν.Α. και παράλληλα είναι επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο. της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη της βίωσης κρίσιμων μεταβατικών καταστάσεων (όπως καταστάσεις σχεσιακής ρήξης, σοβαρών ασθενειών) και του τρόπου με τον οποίο οι νέες τεχνολογίες  διαμεσολαβούν σε αυτή τη διαδικασία.